Behandelwijzen
Ik ben opgeleid tot huisarts in de jaren zeventig. Al snel ontdekte ik dat de westerese geneeskunde - ik noem haar technologische geneeskunde - zeer beperkt is bij het oplossen van medische problemen en vaak niet verder komt dan het onderdrukken van syptomen. Inmiddels is de Homeopathie al bijna 40 jaar mijn ‘hoofdvak'.
Ik beschouw de homeopathie als de allerbelangrijkste methode van genezen naast de technologische geneeskunde (= chemische middelen en chirurgie).
Daarnaast is het tegenwoordig helaas bijna altijd nodig voeding ter sprake te brengen. Helaas, omdat onze westerse cultuur de laatste 80 jaar een rampzalige mentaliteit op het gebied van voeding heeft ontwikkeld.
De homeopathische middelkeus berust op inzichten die voor het eerst beschreven zijn door Samuel Hahnemann, zo’n 200 jaar geleden. In de loop van de tijd is de homeopathie verder ontwikkeld door een aantal belangrijke wetenschappers. Bekende namen zijn Clemens Maria von Boenninghausen, James Tyler Kent, Constantine Hering, George Vithoulkas, Rajan Sankaran en Jan Scholten.
Homeopathie is een methode waarbij de individualiteit van de patiënt een grote rol speelt. Dit brengt met zich mee dat zeer gedetailleerde persoonlijke gegevens nodig zijn. Zodoende moet voor het kiezen van een middel een grote hoeveelheid gegevens verwerkt worden. De laatste 20 jaar is de Homeopathie door de ontwikkeling van de informatietechnologie dan ook met sprongen verder ontwikkeld omdat deze technologie het veel gemakkelijker maakt grote hoeveelheden gegevens te overzien. Waar homeopaten voorheen een hele avond in boeken en lijsten gegevens moesten opzoeken, kunnen we tegenwoordig met een druk op de knop een hele bibliotheek doorbladeren.
Belangrijke nieuwe inzichten zijn ontwikkeld door onze landgenoot Jan Scholten en door de Indiër Rajan Sankaran. Deze hebben de trefzekerheid bij het kiezen van een middel aanzienlijk groter gemaakt dan in de tijd dat de homeopathie een zuivere ervaringsmethode was. Zie ook: ‘Fractals in de homeopathie'